Televisie bij abonnement
Bestel deze televisie actie bij:
Castle - gratis televisie abonnement
Algebeld - televisie cadeau bij abonnement
Ritel - televisie cadeau bij abonnement
2Call - televisie cadeau
Phoneshop - gsm televisie cadeau
Gsm - televisie gratis cadeau
HD Televisie
Het kiezen van een HD TV (Flatscreen Televisie) kan een intimiderende onderneming zijn. Er zijn tegenwoordig zoveel soorten en maten en om het nog erger te maken wordt je dood gegooid met technische termen die een leek weinig zullen zeggen.
Op deze pagina zal ik de belangrijke onderwerpen behandelen die relevant zijn bij de keuze van uw nieuwe High Defition Televisie.
De onderstaande informatie moet u zien als een algemene richtlijn want ik kan niet ingaan op specifieke modellen. Daarnaast is beeldkwaliteit subjectief. Ik vind bijvoorbeeld zelf het beeld van Plasma televisies doorgaans mooier dan van LCD-TV's maar vrienden van mij denken daar weer heel anders over.
Kies het juiste formaat
Het formaat van een televisie wordt diagonaal (links boven naar rechts onder) gemeten van hoek naar hoek van het beeldscherm.
In de tijd van beeldbuis (CRT) televisies was een TV van 28 inch (72cm) de norm. Beperkende factoren waren toen het formaat en gewicht van de CRT televisie en de kwaliteit van het beeldsignaal.
Inmiddels is er veel veranderd. De meeste mensen hebben nu digitale TV of zelfs HDTV en ook films (Blu-Ray) en games (Xbox 360 & Playstation 3) worden nu in High Definition op het beeld getoverd. Dit betekend dat men tegenwoordig prima op enorme schermen TV kan kijken met een mooi scherp beeld.
Inmiddels is 42 inch (106 cm) de norm voor de woonkamer en 32 inch (82cm) voor de slaapkamer. Voor de gemiddelde gebruiker is dit een goed uitgangspunt.
Er is echter een gouden regel voor het formaat dat uitgaat van de kijkafstand. Deze regel komt uit de hoek van de echte film-liefhebbers (av-freaks) die voor de maximale kijkbeleving gaan dus het is zeker geen wet voor de normale gebruiker.
Volgens de gouden regel wil je een TV met een formaat van 1,5 tot 2 keer de kijkafstand. Dus van een 42 inch (106cm) TV wil je tussen de 160 en 212 cm af zitten. Lastig in de meeste woonkamers.
LCD, LED of Plasma?
Nu je een besluit hebt genomen over het formaat is het tijd om het soort te kiezen. Op het moment zijn er drie soorten platte televisies; LCD, LED en Plasma.
Veruit de meeste televisies die verkocht worden zijn LCD toestellen. Voornamelijk door de goedkopere prijs en omdat alle TV's onder de 42 inch LCD zijn.
LED toestellen zijn duurdere LCD toestellen met een ander soort achtergrond verlichting, namelijk LED lampjes. LED
Hieronder zal ik per soort de voordelen, nadelen en de beste gebruikssituaties behandelen.
LCD-TV:
Formaat: 19 tot 65 inch
Fabrikanten: Alle
Voordelen: Verbruikt minder stroom en weegt minder dan Plasma. Modellen met mat beeldscherm weerkaatsen minder en daarom beter geschikt in lichte kamers.
Nadelen: Kleinere kijkhoek* en zwart is doorgaans minder donker dan Plasma's en ook niet egaal zwart met lichtere vlekken.
Beste keus voor: Normaal gebruik in lichtere kamers of situaties waar een TV gewenst is onder de 42 inch.
LED Televisie LED-TV:
Formaat: 32 inch of groter
Fabrikanten: Alle
Voordelen: Verbruikt nog minder stroom dan LCD. Dunner dan LCD. Soms beter beeld dan LCD.
Nadelen: Duurder dan LCD.
Beste keus voor: Big spenders die een ultra dunne televisie willen hebben of echte audiovideofans die begrijpen wat de voordelen zijn qua beeldkwaliteit en geen Plasma willen.
Plasma TV
Formaat: 42 inch en groter
Fabrikanten: Panasonic, Samsung, LG
Voordelen: Zwart is egaal en echt zwart en de kijkhoek is veel groter dan LCD.
Nadelen: Zwaar van gewicht en het glazen beeldscherm reflecteert erg in lichte kamers.
Beste keus voor: Algemeen gebruik in donkere kamers of in thuis bioscoopkamers.
*Kijkhoek: hoe schuin je voor de televisie kan zitten zonder dat kleuren verbleken.
Specificaties
Fabrikanten houden er van om je te bestoken met technische specificaties die allemaal erg indrukwekkend klinken. Denk aan contrastratio's en refresh rates met speciale motion technologien. De waarheid is dat veel van deze termen marketing trucs zijn die weinig tot niks zeggen over de beeldkwaliteit.
Hieronder zal ik een paar technische specifaties nader toelichten.
Refreshrates (60Hz, 120Hz, 240Hz, 600Hz): Deze cijfers geven aan hoevaak het beeld per seconden opgebouwd wordt (60Hz = 60 beelden per seconden). Fabrikanten zeggen dat dit een vloeiender beeld oplevert maar in de werkelijkheid is het verschil tussen 60 en 600Hz minimaal en wordt het niet opgemerkt door 95% van de kijkers. Voor mij zou de refresh rate nooit een doorslaggevende factor zijn bij mij keuze.
HD-Ready en Full-HD: zegt iets over het aantal beeldpunten van het beeldscherm en dus ook van de scherpte van het beeld. Dit verschil is alleen waar te nemen bij grote toestellen van 42 inch of groter. Inmiddels zijn vrijwel alle toestellen Full-HD.
Contrastratio (100.000.000:1 etc): refereert aan het verschil in contract tussen het velste wit en het donkerste zwart dat een TV kan weergeven. Dit zegt veel over de beeldkwaliteit. Helaas is er geen vaste regel hoe dit gemeten moet worden door de fabrikant en is er dus geen goede verlijking te maken tussen modellen. Kortom een nietszeggende specificatie.
Tips
Inputs (poorten): Zorg dat de Televisie genoeg inputs heeft. Bedenk en tel van te voren welke apparaten op elkaar aangesloten gaan worden. HDMI kabels
HDMI kabels: Koop geen dure HDMI kabels. Dit zijn digitale kabels en de kwaliteit wordt niet beinvloed door de kwaliteit van de kabel zoals wel het geval is met analoge audio/video kabels.
Technische termen
Hieronder een lijstje van technische termen die u wellicht tegenkomt.
• Blu-Ray: Een CD-achtig opslagschijfje voor data (audio, video, computerbestanden) dat tot 60GB kan bevatten. De HD opvolger van DVD voor films.
• HD (High Defition): Een beeldsignaal met minimaal 720 horizontale beeldpunten. Veel scherper dan normale televisie of DVD.
• Full HD (1080P): Een beeldsignaal met minimaal 1080 horizontale beeldpunten.
• HDMI: Een digitale verbinding voor High Definition Video en Audio. Zeg maar de HD vervanger van de SCART kabel.